BEZWAREN

GROENVERVUILING

In Landsmeer wordt het groene en dorpse karakter gekoesterd. We zijn trots op het Landsmeerdersveld, het Ilperveld en de Dijk. Windturbines vervuilen het aanzicht van het landschap. Ons groen zou gevrijwaard moeten blijven van mega industriële windturbines. Windturbines zullen de wezenlijke waarden en kenmerken van het gebied aantasten en daar zijn wij tegen.


GEZONDHEIDSSCHADE

De aangewezen - of mogelijk aan te wijzen (op initiatief van Groen Links) - zoekgebieden voor windturbines, te weten langs het Noord-Hollands Kanaal, het Landsmeerderveld en langs de A10 Noord zijn bewoonde buitengebieden. Alle bewoners in Landsmeer zullen hinder en last ondervinden van windturbines op één van deze locaties.


Geluidsoverlast

De afgelopen jaren is er veelvuldig onderzoek gedaan naar geluidsoverlast die windturbines veroorzaken en de mogelijke impact op de volksgezondheid. Veel onderzoeken geven aan dat er een verband is tussen geluidsoverlast door windturbines en gezondheidsklachten bij omwonenden. Partijen zoals de WHO (World Health Organization) en de GGD hebben recentelijk gewaarschuwd voor de gevolgen van windturbines op de gezondheid. De WHO kwam in maart 2018 met een rapport waarin zij waarschuwt dat omgevingsgeluiden flink negatieve effecten hebben op de gezondheid. Omgevingsgeluiden kunnen volgens de WHO leiden tot psychologische en lichamelijke gevolgen, vooral bij langdurige blootstelling. Windturbines vormen “een potentieel gezondheidsrisico”, aldus de WHO.


In Nederland regent het intussen klachten van omwonenden van windturbines.  Het probleem is dat de windturbines vaak geluid geven dat binnen de zgn. wettelijke normen blijft. De wettelijke normen zijn echter veel te ruim. Bovendien wordt een gemiddelde gemeten over een heel jaar, waardoor de pieken worden gecompenseerd door windstille momenten. De wettelijke geluidsnorm is 47 decibel overdag en 41 db ’s nachts. De GGD Amsterdam heeft gesteld dat bij een geluidsniveau van 45 db, 31% van de omwonenden binnen een straal van 2,5 km hinder ondervinden. Het RIVM heeft geadviseerd om 40 db te hanteren, de overheid heeft dit advies niet opgevolgd. Een zekere mate van ernstige hinder door de overheid wordt aanvaardbaar geacht.


Afstandscriterium

Amsterdam wil het het mogelijk maken om windturbines op slechts 350 meter van bebouwing te plaatsen. Dit druist tegen alle gezondheidsadviezen in! Op basis van het advies van bijvoorbeeld Dr. Jan de Laat dienen de windturbines op minimaal 10 x de paalhoogte van woningen te staan om gezondheidsschade te minimaliseren (1500 meter). In Duitsland is de afstand minimaal 1000 meter. En de provincie Zuid-Holland heeft zich zeer recent, in januari 2021, uitgesproken voor het hanteren van een minimale afstand van 2000 meter ten opzichte van bebouwing. Zelfs Groen Links, als pro-windturbine partij, heeft hiervoor gepleit! De huidige afstandsregels moeten wat hen betreft op de schop, met als doel om in de toekomst niet met dezelfde problemen te worden geconfronteerd als waar andere gebieden in Nederland nu tegenaan lopen. Er wordt namelijk steen en been geklaagd over de herrie van de mega windturbines. Mensen zijn verhuisd. Er zijn duizenden klachten ingediend door omwonenden. Zo ver is het nog niet in Landsmeer, maar als we niet oppassen en dit ons laten gebeuren, hebben we in Landsmeer dadelijk een soortgelijke situatie.


De belangen van realisatie van afspraken rondom duurzame energie wegen zwaar. Maar dit mag nooit zwaarder wegen dan de gezondheid van omwonenden. Collateral damage is in geen geval aanvaardbaar. De gezondheid van de bewoners gaat voor.


SLAGSCHADUW

 

Beschijnt de zon de mast en rotor van een windturbine, dan leidt dit tot een bewegende slagschaduw. Dit is de schaduw van de windturbine op de ondergrond of achtergrond. Deze slagschaduw draait met de zon mee en reikt bij zonsopgang en -ondergang in de winter het verst.  Slagschaduw op het raam van een woning is zeer hinderlijk. Vooral de wisseling tussen wel en geen schaduw ergert mensen. De slagschaduw zal naar verwachting de bewoners in heel Landsmeer, maar ook daarbuiten raken.



GELUIDSOVERLAST

Er komt steeds meer bewijs dat ook laagfrequent geluid door windturbines gezondheidsschade kan opleveren. Laagfrequent geluid wordt deels door het oor waargenomen, maar wordt vooral door het lichaam gevoeld. Het lichaam reageert hierop door bijvoorbeeld adrenaline aan te maken om te kunnen vluchten. Immers laagfrequent geluid komt in de natuur voor en dit kondigt aardbevingen of vulkaanuitbarstingen aan. Gevolg: hoge bloeddruk, hartritmestoornissen. Voor laagfrequent geluid zijn er door de overheid geen grenzen bepaald.


Het onderzoek naar de gevolgen van laagfrequent geluid gecreëerd door windturbines is nog bezig. Alleen om die reden al, ook wel het verbod om in strijd met het voorzorgsbeginsel te handelen, zouden de bestuursorganen zich afwachtend en afwijzend moeten opstellen waar het gaat om de mogelijke plaatsing van windturbines in de omgeving. Uit steeds meer internationale onderzoeken komt naar voren dat windturbines invloed op de gezondheid kunnen hebben tot een straal van maar liefst 10 tot 15 kilometer! Naast de inwoners zullen ook de in Landsmeer gehouden en wonende dieren, die juist extreem gevoelig zijn voor laagfrequent geluid, natuurlijk hinder ondervinden van de windturbines.




Share by: